Kraamzorg Novi
      

Borstvoeding 

De keuze voor borstvoeding 

Borstvoeding biedt veel mogelijkheden voor zowel jou als de baby. Borstvoeding is iets natuurlijks en je kunt je op borstvoeding goed voorbereiden. Hiervoor zijn bijeenkomsten en informatie avonden waar je je voor kan aanmelden. Een goede voorbereiding draagt bij aan een succesvolle en plezierige periode van borstvoeding.

Tien belangrijke redenen om voor borstvoeding te kiezen

* Er is veel lichamelijk contact tussen jou en je baby dus extra warmte en geborgenheid.

* Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die voor jullie kindje nodig zijn het liefst  voor een periode van minimaal een half jaar. 

* Borstvoeding beschermt je baby tegen infecties.

* Borstvoeding is altijd klaar en op juiste temperatuur.

* De samenstelling van borstvoeding veranderd mee met de behoefte van de baby.

* Borstvoeding geeft minder kans op allergieën.

* Borstvoeding beschermt de baby tegen overgewicht op latere leeftijd. 

* De baarmoeder is sneller terug in zijn positie.

* Bij borstvoeding is de kans minder op baarmoederhalskanker en borstkanker.

Voor het eerst aan de borst

In de ideale situatie vindt het eerste aanleggen aan de borst binnen een uur na de bevalling plaats. De baby is dan wakker en alert en zal deze poging goed onthouden. De eerste dagen zijn oefendagen waarin de melkproductie op gang komt. Het is van belang om deze periode goed te gebruiken en de baby vaak aan de borst te leggen. Zowel de baby als de moeder moeten het leren. Bijvoeding is echt niet nodig, jou baby heeft reserves genoeg voor 24 uur en het kan dan het evenwicht verstoren tussen vraag en aanbod.

De eerste dagen

De eerste dagen na de geboorte noemen we de moedermelk "colostrum". Deze eerste melk is zeer rijk aan antistoffen en andere voedingsstoffen, die de moedermelk zo bijzonder maken. Antistoffen beschermen de baby tegen ziekten. De eerste melk is eiwitrijk en vetarm, daardoor licht verteerbaar. Bovendien werkt colostrum laxerend, zodat de baby zijn eerste ontlasting (meconium) gemakkelijk kwijt raakt. Baby's "vertellen" hun moeder dat ze honger hebben door signalen te geven. Wakker worden is zo'n signaal, net als smakgeluidjes maken, zoeken met hun mondje en pas in het laatste geval huilen. Als de baby bij jullie op de kamer ligt kan je deze signalen makkelijk herkennen.

Goed aanleggen van de baby aan de borst

Wanneer een baby goed aan de borst drinkt, ligt het buikje tegen jouw buik met het neusje en kin tegen jouw borst. De baby heeft een grote hap van de tepelhof in de mond, de lipjes zijn naar buiten gekruld en het tongetje is onder de tepelhof. Je hoort de baby regelmatig slikken en de oogjes zijn open. Let ook op het zuigritme. De baby zal in een snel ritme oppervlakkig beginnen te zuigen. Zo wordt de toeschietreflex opgewekt. Zodra de melk toestroomt zie je dat de baby grote slokken gaat nemen, de hele kaak beweegt en je hoort de baby slikken. Korte pauzes zijn niet erg. Aan het einde van de voeding worden de pauzes langer en het zuigritme verandert. Je ziet dan geen grote kaakbewegingen meer, maar kleine korte bewegingen alleen met het mondje. Dit is het moment om de baby van de borst af te halen. Vaak heeft de baby zich vastgezogen. Je kan het vacuüm doorbreken door voorzichtig je pink in de mondhoek te duwen. Trek nooit de baby van de borst! Vaak valt een baby aan het eind van de voeding in slaap en laat dan de borst vanzelf los. Leg hem dan lekker rechtop tegen je aan voor een eventueel boertje.

Voorkomen van stuwing

Wanneer de baby de eerste dagen zoveel mogelijk de kans krijgt om aan de borst te drinken (8-12 keer per dag), komt de melkproductie sneller op gang en voorkom je ernstige stuwing. Stuwing is het verschijnsel dat op de 3e tot 4e dag na de bevalling optreedt door het vollopen van de borsten met melk. De bloedvaten gaan ook extra werken om de ingrediënten voor de melk aan te voeren. De borsten kunnen dan hard en erg vol aanvoelen. Dat kan pijnlijk zijn. Door ze regelmatig goed leeg te laten drinken zal de stuwing binnen 1 à 2 dagen verdwijnen.

Voorkomen van tepelproblemen

Een voldragen baby wordt geboren met reflexen, die gericht zijn op het vinden van de tepel, het zoek en de hapreflex. Strijk je met je tepel langs de lipjes, dan zal de baby het mondje wijd open doen. Zo zal de baby een grote hap nemen en een zo groot mogelijk gedeelte van de tepelhof in het mondje nemen. Het neusje komt tegen je borst. Zo voorkom je pijnlijke tepels. Aan de tepel kun je ook zien of de baby de borst goed in de mond heeft gehad: de tepel moet er rond, niet afgeplat en ongeschonden uitkomen. Doet de tepel pijn, is er een duidelijke streep op zichtbaar, of is de tepel wit (bloedeloos), dan betekent dit dat de baby de techniek nog niet helemaal onder de knie heeft. Hierbij kan ik je helpen om de juiste techniek aan te leren.

Borstvoedingsbeleid

Kraamzorg Novi vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg van ons, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van ons, Kraamzorg Novi, verwachten?

 1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze zijn te vinden op de website www.kraamzorggroep.com tevens zijn er verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding.

2. Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje

3. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”.

Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:

- de baby krijgt direct het colostrum ( eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.

- De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

4. Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Wij zullen per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Kraamzorg Novi hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veilig.nl

5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. Jouw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zorgen dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

6. Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met jullie verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zullen we jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

7. We leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten.

8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contacten met hen. Bij jullie thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Borstkolven kun je huren bij bv ziekenhuis. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van een cupje of vinger-voeden.

10. Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op www.borstvoeding.nl

11. Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Flesvoeding 

Voeden op verzoek

Geef je baby voeding wanneer het erom vraagt. Ieder kindje heeft een eigen ritme. De meeste baby's willen ongeveer 6x a 7x per dag een flesje. Maar er zijn ook baby's die minder vaak drinken en anderen juist vaker. Als je baby niet meer wil drinken, dan de voeding niet opdringen. Je baby krijgt in ieder geval genoeg binnen als het goed groeit, plast en levendig is.

De eerste voeding wordt kort na de geboorte aangeboden bij zichtbare  voedingssignalen. Rooming-in heeft de voorkeur i.v.m. de voedingssignalen. Je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft. Overdag mag er niet meer dan  4 uur tussen de voedingen zitten. Laat je baby ' s nachts doorslapen als hij overdag goed drinkt en wanneer hij goed groeit. Anders ' s nachts naar maximaal 6 uur wakker maken en voeding aanbieden. Je baby krijgt vanaf de start een flesje aangeboden met 30 cc. Drinkt je baby dit zonder dat de voeding wordt opgedrongen dan krijgt het een flesje met 60 cc. Dit zal ongeveer rond de 3e of 4e dag zijn. De opbouw van de voeding wordt altijd bepaald in overleg met de verloskundige, ik zal dit in overleg met haar uitvoeren.

Ik observeer je baby of het goed groeit, voldoende natte luiers heeft en of je baby tevreden is.  Ik kijk of je baby geen onder- of overvoeding heeft. Is dit het geval overleg ik met de verloskundige. Het is belangrijk dat de hoeveelheid voeding klopt met het gewicht van  je baby. Het is van belang dat je baby 20-30 minuten over de fles doet, dit i.v.m. de zuigbehoefte.

Je baby wordt standaard gewogen op dag 4 en 7. Van dit beleid kan afgeweken worden op indicatie van de verloskundige.

Na de kraamperiode ga je door met het voeden op verzoek tot het bezoek van de Ouder Kind Zorg. 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram